انواع افتادگی پلک
افتادگی پلک بر اثر عوامل مختلفی ایجاد می شود که یکی از انواع آن مادرزادی می باشد یعنی افتادگی پلک در زمان تولد به علت تکامل پیدا نکردن ماهیچه های بالابرنده پلک ، برخی بیماری های خاص ،فلج عصب پلک یا بیماری های مادرزادی دیگر که در یک یا دو طرف ظاهر می شوند، اتفاق می افتد.
دیگر انواع افتادگی پلک را نیز در زیر شرح می دهیم، زمانی که کودک متولد می شود به دلیل این ناهنجاری ها در سر و صورت ، عصب صورت یا پلک فلج می شود.
البته این فلج عصبی در برخی به حالت عادی باز می گردد اما در سایر افراد به طور دائمی ماندگار است.
انواع افتادگی پلک به شرح ذیل می باشد:
مشکلات مادرزادی
مشکلات پلکی مادرزادی به دو نوع تقسیم می شود اما به طور کلی در دو گروه طبقه بندی می شود :
قسمتی از پلک تشکیل نمی شود که در این حالت انجام عمل جراحی راحت تر و موفقیت آمیز تر خواهد بود.
پلک به طور کامل تشکیل نمی شود که در این شرایط نیز معمولا چشم به ضایعه ای دچار است اما با این وجود قابل ترمیم است.
افتادگی پلک ناشی از تصادفات شدید :
یکی از دلایل رایج افتادگی پلک ، حوادث ها و تصادف هاست که بر اثر آن ها عصب های پلک فلج می شوند و افتادگی پلک را نیز در پی دارند . امکان دارد گاهی پس از چنین تصادفات و اتفاقاتی به دلیل شرایط اورژانسی ، پلک و عضلات صورت فرد به طور مطلوب ترمیم نشود که می تواند افتادگی پلک را در پی داشته باشد.
افتادگی پلک بر اثر سوختگی ها :
سوختگی ها نیز برای سلامت چشم مشکل ساز می شوند . در برخی انواع سوختگی ها به خود چشم و قرنیه آسیب وارد می شود و در موارد دیگر نیز چشم ها سالم مانده و پلک ها آسیب می بینند.
افتادگی پلک ناشی از افزایش سن:
یکی از دلایل اصلی افتادگی پلک، افزایش سن و ضعیف شدن بافت های دور چشم است. این ضعیف شدن ماهیچه های پشتیبان باعث می شود تا پلک دچار افتادگی شود و حتی در مواقعی دچار محدود شدن وسعت دید شد. اما تنها افزایش سن، نمی تواند دلیلی برای این افتادگی پلک باشد. با جراحی آب مروارید یا سایر جراحی های چشمی ممکن است باعث ضعیف شدن این بافت های دور چشم شود.
راهکارهای درمانی افتادگی پلک
برای درمان افتادگی پلک، راه حل های متعددی وجود دارد که در ادامه به بیان هر کدام خواهیم پرداخت.
درمان افتادگی با تزریق بوتاکس: در صورتی که شدت افتادگی پلک زیاد نباشد، می توان از بوتاکس کمک گرفت. این روش، که روشی غیر جراحی است، کمک می کند تا عضلات ضعیف شده موقتا سفت شده و نهایتا طی 3 الی 6 ماه، دوباره به افتادگی پلک منجر می شود.
جراحی پلک: رایج ترین راه درمان افتادگی پلک، جراحی پلک است. این روش که بسیار رایج در بین زیباجویان و مبتلایان به افتادگی پلک است، با برداشت چربی های اضافی و عضلاب ضعیف شده دور چشم همراه است.
جراحی پتوز: در بین زیباجویانی که از افتادگی شدید پلک رنج می برند جراحی پتوز پیشنهاد می شود. در شرایطی که افتادگی پلک، باعث تاثیر بر بینای افراد شود این عمل به کمک پزشکان می آید تا با ترمیم یا تقویت عضلاب ضعیف شده می کنند.
بهترین راه حل های پیشگیری از افتادگی پلک
مهم ترین عاملی که منجر به افتادگی پلک در بزرگسالان می شود، افزایش سن است. با انجام برخی از اقدامات، می توان از تاثیر افزایش سن و افتادگی پلک جلوگیری کرد. از مهم ترین اقداماتی که باعث جلوگیری در افتادگی پلک می شود، میتوان به استفاده مداوم از ماسک های چشم، مرطوب نگه داشتن چشم و اطراف آن، خواب کافی و تغذیه سالم اشاره کرد.